Nucet - Dambovita

Gastronomia Locala

Ultima actualizare a acestei paginii: 26 noiembrie 2012

In gastronomia locala a comunei Nucet regasim:

Tort de mere cu crema de zahar ars

Ingridiente:

Pentru crema: 4 oua, 6 linguri zahar, 500ml lapte, 1 plic zahar vanilinat, o cana zahar.

Pentru blat: 3 oua, 3 linguri faina, 3 linguri zahar, 1 lingura ulei, 1 praf de copt. 7-8 mere

Pentru ornat: 1 cana frişca batuta, 1 portocala.

Preparare:

  1. Caramelizezi zaharul (1/2 cana) intr-o cratita de 2-31 si roteşti vasul, sa fie imbracati pereţii. Lasi la răcit.
  2. Cureţi merele de coaja, le scoţi cotoarele si le aşezi in cratita. Le coci in cuptor doar pe jumatate.
  3. Amesteci   cu telul ingredientele pentru crema, apoi le torni in vasul tapetat.
  4. Dai in cuptorul preincalzit, la foc mediu, aproximativ 20min, cat sa o coci pe jumatate.
  5. Faci un blat simplu: bati albuşurile spuma cu zaharul, ca pentru bezea, adaugi si celelalte ingrediente: gălbenuşurile, uleiul si faina amestecata cu praful de copt si cernuta.
  6. Deschizi cuptorul, scoţi crema, torni compoziţia pentru blat si mai lasi totul in cuptor inca 20-25min. încerci daca este copt cu o scobitoare.
  7. Se lasa la răcit in vasul in care s-a copt, apoi se rastoarna cu grija pe un platou (prin rasturnare: se pune un platou deaspupra vasului si se rastoarna brusc).
  8. Se orneaza cu frişca si fructe proaspete (aici am folosit portocala taiata rondele si drajeuri mici, colorate).

Menţiuni:

In compoziţia de crema puteti pune o linguriţa de ness.

Timp Preparare: 1 h
Complexitate: redusa

Cartofi taranesti cu sunculita

Ingrediente:

150-200 g de sunculita taraneasca sau kaiser sau orice alt mezel afumat care sa aiba si grăsime 2 cepe 2 ardei graşi 2 roşii cartofi, in funcţie de tava fiecaruia sare, piper, Delikat

Preparare:

Se taie cartofii rondele si se spala bine.

Se taie sunculita, ceapa, ardeiul si roşiile decojite in bucatele mai…taranesti. Se adauga condimentele si se amesteca bine. Se aseaza in tava, fara a se adauga nici un pic de apa. Se acopera cu folie de aluminiu si se pune la cuptor 30-40 de minute, mai verificaţi din cand in cand.

Cand sunt inca fierbinţi se poate rade caşcaval si se poate adauga verdeaţa tocata, dupa gustul fiecaruia.

Se pot servi ca atare sau ca garnitura la friptura. Pofta buna!

Timp Preparare: 1 h Complexitate: medie

Imagini Preparare: